Alle categoriëen

Informatie

Er is zoveel te kiezen op het gebied van raamfolies. Maar welke gebruik je voor een bepaalde toepassing? Om de juiste keuze te maken, houd je rekening met de toepassing, ondergrond en omgevingsfactoren. Ook niet onbelangrijk: wil je de folie zelf plakken of wordt dit bijvoorbeeld door een winkelmedewerker zelf gedaan? In dit artikel lees je alles over onze basisfolies, makkelijk te plakken folies, glasheldere en privacy folies. Raamstickers zijn eenvoudige oplossingen voor verschillende marketingdoeleinden. Zo kun je raamstickers gebruiken om privacy te genereren in bespreek- en behandelruimtes. Of vang de blik van voorbijgangers met opvallende raamstickers. Ruiten zijn de ideale communicatiedragers als visitekaartje. Hiervoor heb je verschillende opties voor raamstickers die we graag met je doornemen. Ruiten, ramen, vensters, het zijn allemaal omschrijvingen voor de glazen platen die in bijna ieder gebouw aanwezig zijn. Zonder te vervallen in ingewikkelde theorieën wat glas nu eigenlijk is, vinden we een andere vraag iets interessanter. Want hoe geeft je die vlakke plaatjes glas in ramen wat extra sjeu? Met raamstickers natuurlijk!

Kijk ook bij QuaPro promotioneel als een goedkope witte printfolie voor tijdelijke toepassingen tot 3 jaar binnen.

Of wilt u goedkope en toch makkelijk te plakken raamfolies?: een aantal folies hoeft niet door een professional geplakt te worden. Ideaal als bijvoorbeeld winkelmedewerkers zelf aan de slag willen. Wij raden dan witte YUPO Tako (droog plakken), witte of transparante statisch hechtende folie (nat plakken) of witte Easy DOT-folie (droog plakken) aan. Easy DOT folie werkt brandvertragend en is dus geschikt voor openbare ruimtes. YUPO Tako en Statisch hechtende folie bevatten geen lijmlaag waardoor ze gemakkelijk te plakken en te verwijderen zijn. Dat maakt ze populair voor kortlopende promotionele toepassingen in retail. Wel geldt voor elke folie: hoe schoner het raam, hoe beter de hechting.

Moment a.u.b. Message

Geen speciale wensen? Ga voor een basisfolie

In ons assortiment vind je acht professionele basisfolies: 3M IJ20 wit, 3M IJ20 transparant, 3M IJ40 wit, 3M IJ40 transparant, Avery 2000, Avery 3001, Orajet 3651 en Orajet 3162. In kwaliteit en uitstraling verschillen deze folies niet veel elkaar. Het grootste verschil zit in het merk van de folies. De 3M-folies zijn iets duurder, maar bieden wel garantie. Dus mocht er iets misgaan en dat lag aan de geleverde folie, ontvang je een nieuwe folie en worden montagekosten vergoed. Avery vergoedt ook een nieuwe folie, maar geen montagekosten. Orajet biedt geen garantie, maar communiceert over een levensduur.

Folies voor tijdelijke toepassing

De Orajet 3162, 3M IJ20 en Avery 3001 zijn geschikt voor tijdelijke toepassingen en verwijder je gemakkelijk. Door de watergedragen lijmlaag van deze monomeer folies is het belangrijk dat je droog plakt.

Folies voor langere tijd

Wil je een folie voor zowel binnen als buiten en voor een langere tijd? Kies dan voor de polymeer folies 3M IJ40, Avery 2000 of Orajet 3651. Deze folies kun je tot wel 5 jaar gebruiken.

Makkelijk te plakken raamfolies  

Een aantal folies hoeft niet door een professional geplakt te worden. Ideaal als bijvoorbeeld winkelmedewerkers zelf aan de slag willen. Wij raden dan YUPO Tako (droog plakken), statisch hechtende folie (nat plakken) of Easy DOT-folie (droog plakken) aan. Deze folies bevatten geen lijmlaag waardoor ze gemakkelijk te plakken en te verwijderen zijn. Dat maakt ze populair voor kortlopende promotionele toepassingen in retail. Wel geldt voor elke folie: hoe schoner het raam, hoe beter de hechting.

Glasheldere raamfolies 

Clearview en Lintec hebben dezelfde glasheldere uitstraling, een lange levensduur en zijn geschikt voor permanente toepassingen. Deze folies zie je vaak terug bij architecturale toepassingen en reclame voor binnen met zandstraal-effecten. Onze tip: print de folies in spiegelbeeld zodat je ze aan de binnenkant van het raam kan plakken. Zo is de folie goed beschermd en heb je voor hoge ramen geen hoogwerker nodig. 

Verschil tussen Clearview en Lintec

Clearview is erg dun en flexibel. We raden je daarom aan om de folie met laminaat te bestellen, dit maakt de folie steviger en het plakken makkelijker. Lintec is veel dikker en stugger waardoor het niet scheurt en makkelijk te plakken en uit één stuk te verwijderen is. Een laminaat is niet nodig, maar let wel op dat de print dus niet extra beschermd is.   

Wil je een milieuvriendelijke keuze maken? Kies dan voor Lintec, dit is een polyester folie. Ook is deze folie voorzien van een B1-certificaat en dus geschikt voor openbare ruimtes.

De glasheldere Lintec en Clear View

Een folie die net als glas is, zo helder zijn Lintec en 3M™ Scotchcal™ Clear View folies. Maar als beide folies glashelder zijn en je ruime keuze hebt uit verschillende soorten bedrukking, welke soort raamstickers plaats je dan in je winkelmandje?

Lintec is PVC-vrij. Speciaal voor u die duurzaamheid een belangrijk item vinden en het milieu een warm hart toedragen.

Clear View folie heeft een B1-certificaat. Dit houdt in dat de folie moeilijk ontvlambaar is. Hierdoor kan brand zich minder snel verspreiden.

Nat plakken krijgt bij Lintec een nieuwe dimensie, omdat je dit het beste in combinatie met babyshampoo kunt gebruiken. Sterker nog: de Johnson babyshampoo is zelfs essentieel voor een juiste positionering van de folie. Dus, op naar de dichtstbijzijnde drogist

Bij Clear View folie krijg je respectievelijk 84, 48 en 60 maanden garantie op binnen, buiten of gebruik op voertuigen. Lintec heeft daarentegen een levensduur van 60 maanden voor binnen en 36 maanden voor buiten.

Laat statische lading voor je werken

Statisch hechtende folie blijft plakken dankzij de statische reactie die ontstaat als je de folie op ramen, spiegels en andere glazen ondergronden in combinatie met een beetje water gebruikt. De folie wordt gemaakt van een hoogwaardige (homopolymere) PVC plakfolie.

Tip: neemt de kleefkracht van Statisch hechtende folie na verloop van tijd af? Dit is te verhelpen door de plakzijde van de folie af te nemen met een doek nat gemaakt met koud water. Daarna kun je de folie opnieuw gebruiken.

Uitgelicht: transparante folie

Met een transparante folie kun je ook voor een print in spiegelbeeld kiezen. Je plakt de raamsticker aan de binnenkant van een raam en deze is aan de buitenkant zichtbaar. Zo gaat hij veel langer mee. Door het gebruik van witprint creër je bijzondere effecten.

Extra grote raamstickers ook mogelijk

Wil je een extra grote raamsticker? Bestel eenvoudig het hele oppervlakte en lever dit aan in één bestand. Wij delen het bestand dan automatisch op en ieder deel krijgt een extra marge van 1,5 cm rondom. Zo plak jij altijd naadloos voor een perfect eindresultaat.

Plakken doe je zo met Clearview en Lintecmaak het raam een beetje nat voordat je gaat plakken. Voeg een klein beetje babyshampoo of afwasmiddel toe aan het water, zo heb je geen kans op luchtbellen en kun je de folie verplaatsen totdat jij tevreden bent.

Extra info:

 • Materiaal: 3M™ 20 serie, 3M™ 40 serie, 3M™ Clear View, Orajet® 3162, Orajet® 3651, Avery 3000 serie en Lintec

 • Brandcertificaat: 3M™ folies en lintec hebben een B1-certificaat, de andere folies geen.

 • Printtechniek: 3M™ folies, Lintec en Avery folies: latex en UV-print
  Orajet® folies: latex

 • Maximale printbreedte uit één stuk: 3M™ folies Orajet® folies en Lintec: 148 cm
  Avery folies: 156 cm

 • Lijmlaag: 3M™ 20 serie, 3M™ Clear View en Orajet® 3162 : verwijderbaar
  3M™ 40 serie, Lintec, Orajet® 3651 en Avery 2000 serie: permanent

 • Kleur lijmlaag: 3M™ 20 serie, 3M™ 40 serie, Orajet® folies: grijs of transparant
  Avery folies, 3M™ Clear View en Lintec: transparant

 • Plakinstructie: Droog plakken. De uitzonderingen zijn 3M™ IJ40 transparant, Orajet® 3651, 3M™ Clear View, Zandstraal (buitenzijde raam) en Lintec, dit plak je nat. Bij Lintec heb je daar babyshampoo bij nodig.

 • Montagetemperatuur: > 10 °C, met uitzondering van Orajet® 3651. Dit is > 8 °C.

 • Laminaat: Glans of mat. Bij 3M™ Clear View kun je kiezen voor Clear View laminaat en bij Lintec is er geen laminaat nodig.

 • Garantie binnen: 3M™ 20 serie: 24 maanden
  3M™ 40 serie: 60 maanden
  3M™ Clear View: 84 maanden. Zonder laminaat is dit 60 maanden.
  Avery 3000 serie: 36 maanden

 • Garantie buiten: 3M™ 20 serie: 12 maanden
  3M™ 40 serie: 36 maanden
  3M™ Clear View: 48 maanden. Zonder laminaat is dit 36 maanden.

 • Levensduur: Orajet® 3162: 24 maanden
  Orajet® 3651: 60 maanden
  Lintec: Minimaal 60 maanden als je Lintec aan de binnenzijde van een raam plakt. Aan de buitenzijde van een raam is dit 36 maanden.

Witprint: tips voor de tofste effecten

Door te variëren met de hoeveelheid witte inkt in combinatie met full color creëer je de gaafste effecten. Denk aan een zandstraal/privacy effect en wit met 100% of 200% full color. In dit artikel ontdek je wat witprint is én lees je tips voor het beste resultaat.

Wat is witprint?

Witprint is een printtechniek waarbij zowel full color als witte inkt wordt toegepast óf alleen witte inkt. Met wit versterk je de dekking en kleurkracht van full color op transparante materialen zoals plexiglas, raamfolies en stickers op rol. Hoe lager de hoeveelheid witte inkt, hoe doorzichtiger het effect van jouw print. Hoe hoger de densiteit (dichtheid van de inkt), hoe krachtiger de kleuren.

Full color met wit

Met wit onder of over een full color printlaag komt de print beter uit op een transparante, gekleurde of donkere ondergrond. Plak je de print aan de binnenzijde van een glaswand en moet deze vanaf buiten leesbaar zijn? Print de witte inkt dan óver de full color printlaag. Je hebt tijdens het samenstellen van het product de keuze uit één laag (100%) of twee lagen (200%) witte inkt. Het verschil? Met twee lagen wit bevat de print meer witte inkt en is de witte laag meer dekkend.

Zandstraaleffect: gematigd doorzicht met lichtinval

Met een combinatie van 25% witte inkt en 25% zwarte onder of over een full color laag, creëer je een zandstraal/privacy effect. Vormen en silhouetten blijven dan zichtbaar zonder dat je privacy verliest. In het bestelproces heb je keuze uit diverse opties:

Full color afbeelding + zandstraaleffect: het logo in full color én de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.

Zandstraaleffect met logo diapositief: het logo wordt niet geprint, de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.

Zandstraaleffect met dekkende objecten: zowel het logo als de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.

Volledig opvullen met zandstraal: het logo wordt in full color geprint en de ruimte daaromheen wordt opgevuld met het zandstraaleffect.

Glashelder met alleen zandstraal objecten (logo): het logo wordt met het zandstraaleffect geprint en de ruimte daaromheen blijft glashelder.

Kies zelf waar de witte inkt komt in jouw ontwerp

Door een steunkleur toe te voegen aan je bestand, bepaal je zelf waar de witte inkt in het ontwerp wordt geprint. Belangrijk om te weten:

✅ Noem de steunkleur 'White'. Deze hoeft overigens niet wit te zijn in je bestand. Juist door de steunkleur een opvallende kleur te geven, zie je goed waar wit is toegepast.

✅ Wil je een laag witte inkt onder een laag kleur? Zorg dan dat de objecten met de steunkleur ‘White’ op de voorgrond liggen en zijn ingesteld op ‘vulling overdrukken’. Zo leest het systeem zowel de full color laag als de witte laag in jouw bestand. De volgorde van deze lagen in jouw ontwerp hebben geen invloed op de volgorde van printen.

Weten hoe je een steunkleur toevoegt aan je bestand? Lees het hier.

Automatisch witte inkt achter kleur

Om het jou makkelijk te maken, kun je tijdens het bestellen op promodrukken.nl ook kiezen voor 'wit toepassen waar kleur aanwezig is'. Met deze optie wordt er een laag wit geprint achter iedere plek waar een kleur of zwart aanwezig is. Dit gaat automatisch, dus je hoeft niets aan te geven in je bestand.

Dus.... voor welk project ga jij met witprint aan de slag?