Alle categoriëen

Informatie

Moment a.u.b. Message

Bekijk montage instructies
Bekijk instructies wisselen van print

Bestand en controle:

Snijtekens, paskruisen en kleurenbalken

Snijtekens, paskruisen, kleurenbalken en andere printmarkeringen hoef je niet mee te nemen in je drukbestand.

Tekst in je drukwerk: lettercontouren

Losse teksten in je drukwerk worden gezien als fonts of lettertypen. Als een computer of printer het lettertype niet herkent, wordt een ander lettertype gezocht. Op het drukwerk ziet de tekst er dan anders uit dan de bedoeling is. Voorkom verrassingen door de tekst om te zetten naar lettercontouren. Je maakt dan een afbeelding van de tekst.

Wil je nog wat aanpassen in de tekst? Bewaar ook je bestand met lettertypen. Je kunt de tekst dan snel en makkelijk bewerken.

Overdruk en transparanties

Overdruk is niet verkeerd, maar wel iets om rekening mee te houden. Vooral als je onbedoeld overdruk in je bestand hebt, zorgt het wel eens voor een ongewenst effect. Bij overdruk liggen meerdere lagen over elkaar heen. Als de bovenste laag op overdruk staat, wordt de onderste laag ook gedrukt. Als de onderste laag wit is, kan dit in zijn geheel wegvallen.

Wij raden je aan om transparanties af te vlakken. Je voorkomt dan dat er delen in je design wegvallen of anders weergeven worden. Transparanties vlak je af door je pdf-bestand te exporteren naar PDF/X-1a:2001.

Kleuren: CMYK en PMS

Bij full color drukwerk, raden we je aan een bestand aan te leveren met CMYK-kleuren. Lever je een RGB-bestand aan? Dan wordt dit omgezet naar CMYK. Door de omzetting kan er wel wat kleurverschil ontstaan.

Sommige producten worden in PMS-kleuren gedrukt of je kiest zelf voor PMS-drukwerk. Doordat de kleur inkt van PMS altijd hetzelfde is, is het ideaal voor huisstijlen. Bestel je een PMS-product, dan hebben we ook een bestand met PMS-kleuren nodig.

Zwart in je design: volvlak en tekst

Als je een diepzwarte kleur in je drukwerk wilt, houd dan de volgende kleurdekking aan: 50% cyaan, 40% magenta, 40% yellow en 100% key (zwart). Gebruik je alleen 100% zwart? Dan is de kans groot dat je een donkergrijze kleur krijgt.

Gebruik voor teksten wel 100% zwart.  Het zwart wordt dan niet gemengd met de andere drie kleuren, waardoor het raster fijner oogt en kleine teksten beter leesbaar zijn.

Maximale kleurdekking en watermerk

Zorg ervoor dat de kleurdekking niet boven de 280% uitkomt. Een hogere kleurdekking zorgt voor vlekken en andere onregelmatigheden in je drukwerk. Een kleurdekking onder de 8% is niet aan te raden. Omdat de rasterpunten zover uit elkaar liggen, is de kleur niet of nauwelijks zichtbaar. Wil je een watermerk in je bestand? Met een kleurdekking tussen de 8% en 12% boek je het beste resultaat.